Quelle (Universum) HI-FI Hochleistungs Lautsprecherbox Typennummer 03564, made in Germany
Country:  Germany
Year: 1985 ?? Category: Loudspeaker, headphone or earphone
Wave bands - without
Details Hi-Fi equipment
Power type and voltage No Power needed
Loudspeaker 3 Loudspeakers
Power out
Model: HI-FI Hochleistungs Lautsprecherbox Typennummer 03564 - QUELLE GmbH Universum; Fürth
Material Wooden case
Shape Book-shelf unit.
Typennummer: 03564
Nennbelastbarkeit: 30 Watt
Grenzbelastbarkeit: 50 Watt
Nennscheiwiderstand: 4 oHm
Übertragungsbereich nach DIN 45 500
Dimensions (WHD): 270 x 550 x 250 mm (W x H x D); 37 Liter
Weight: 2x10,5 kgQuelle 03564_pic0
               Caut pe Google după HI-FI-HOCHLEISTUNGS LAUTSPRECHERBOX, Typennummer: 03564 și nu găsesc nimic. Cine face boxele astea? Anunțul de pe OLX zicea că ar fi vorba de Quelle. Quelle, Universum? E un amestec complicat acesta al producătorilor de boxe germane din anii 70. Pe grilă, nici o siglă.
               Eu le-am cumpărat pentru că am o slăbiciune pentru boxele germane vechi, pentru că arătau interesant în poze și pentru că au fost ieftine, 220 lei plus transport.
               Cutiile sunt foarte solid construite și arată binișor, cu unele zgârieturi. Peste difuzoare o grilă argintie, care nu se poate scoate – aspect vintage, de anii 70. O boxă cântărește puțin peste 10 kg și spațiul interior e plin cu material fonoabsorbant.

               Le-am încercat cu mai multe amplificatoare, de la TOPPING VX1 la 25V pe lămpi, home made. Surse de tot felul, de la mp3 player la pick-up. Caracterul boxelor a rămas aproximativ constant în majoritatea configurațiilor. Excepție au făcut o sursă, cass deck-ul Yamaha KX-393 și un amplificator, Grundig SV 80 M.
               Pe scurt și la obiect, boxele au o singură problemă, le-ar mai trebui un pic de bass.
               Celelate minusuri derivă tot de aici:
– ușor dezechilibrate, spre bright
– insuficient corp, sunet cam subțire
               La plusuri notăm:
– boxe deschise și eficiente (nu au nevoie și nu se recomandă amplificări puternice). Unele dintre cele mai deschise boxe vintage încercate de mine.
– sunet clar, transparent și articulat. Sunetul nu e inghesuit, comprimat sau murdar.
– nici rapide, dar nici laidback – potrivite
– deși spre bright, nu se simt ca agresive
– înalte foarte bune din toate punctele de vedere
               Problema prezentării frecvenșelor joase s-a manifestat în majoritatea variantelor de sistem încercate. Totuși am găsit și două componente care s-au potrivit bine caracterului eteric (aerian, transparent) al incintelor.
               Ca sursă, deck-ul entry level de la Yamaha, KX-393, a dat sunetului corp și căldură, rotunjime și greutate. A fost chiar ciudat să observ apoi că pick-up-ul a readus problemele, diferența între vinyl și CD nefiind mare.
               Dintre amplificatoarele încercate, s-a potrivit bine un Grundig SV 80M, un amp mai băsos, pe germaniu, care a suplinit cel mai bine punctele slabe ale incintelor.
               Bineînțeles înregistrarea contează și ea. Astfel, pe aceste boxe, un album ca Olo Walicki – Kaszëbë, cu emfază în reprezentarea frecvențelor joase, sună clar mai bine decât cvartetetele lui Janacek înregistrate la Naxos.
               Le-am comparat și cu alte boxe de prin casă. Cu cele mai multe dintre amplificatoare, boxele Box 270/1 și Philips 22RH426 se remarcă prin echilibrul și timbrul bun, dar Quelle dezamăgesc prin lipsurile în spectrul de jos. Cu Grundig SV 80 M însă, Quelle sună deschis și curat, iar Box 270/1 și Philips sună dark și cam boomy.
               Pe de altă parte, pe oricare dintre ampurile încercate, prefer sunetul deschis, transparent și clar al Quelle, celui mai înfundat, mai muddy, al Dantax-urilor S 60.
               În concluzie, Quelle, prin sunetul lor foarte deschis, pot plăcea, dar subreprezentarea frecvențelor joase e o problemă de rezolvat în sistem. NOTA 6.
Dimensiuni: H x L x Ad = 55 x 27 x 25 cm
Greutate: 10,5 Kg/buc
Putere: 30W / 50W, 4 ohmi
PS: Am încercat să văd cum se aud și fără materialul fonoabsorbant care umple interiorul incintelor, sunetul devine chiar mai deschis, dar cu lipsuri mari în prezentarea frecvențelor joase – ceea ce nu e bine.